När Vivalla firade 50 år som stadsdel var en av dem som stod på scen Kevin som går i Åk 6 på Vivallaskolan. Kevin är en av dem som kommer till oss på Trainstation och skriver sina egna beats och låtar, och ett av dem använde han för att göra sin scendebut inför en jublande publik.
Vivalla 50 År, Kevin står på scen och framför en egen Hip-Hop låt. Foto: Johan Gullberg, Knytpunkt Örebro.
För oss som ligger bakom detta och fick uppleva glädjen i Kevin, när han gick av scenen, börjar historien i en liten ideellt driven fritidsgård utanför Mosås i Örebro.
Stationen, som fritidsgården i Mosås kallas i folkmun, har drivits av engagerade föräldrar i nära nog 15 år. Men när något hände med att allt fler barn satt hemma och spelade spel på fredagarna i stället för att komma till stationen så väcktes en vision. En vision som nu börjar bära frukt bland annat i och med Kevins framträdande på scenen.
Vi provade många olika saker, men en av sakerna var att dra in bredband för att möta barnen på deras arena. Det var nyckeln som vred utvecklingen, och istället för 20 barn så kom ofta runt 50 barn till gården. En del hade med sig datorer och Ipad-plattor, en del kom utan. Och det vi märkte, att visst satt barnen och spelade Minecraft och Starstable, både killar och tjejer. Men snart så lämnade de datorn och gjorde annat också.
Datorerna blev en naturlig del i fredagsumgänget, men inte det enda. Biljard, pingis, skaterampen, bion och kiosken, allt användes flitigt som vanligt och nu då i än större utsträckning i och med att det kom fler barn. När vi kunde iaktta den nya dynamiken på gården så fortsatte vi tänka. Vi vuxna tycker ju lätt att barnen hänger för mycket vid datorer och plattor och ägnar sig åt elektronisk konsumtion. Samtidigt är det så att vi som vid den tiden ledde föreningen och gården, har ett förflutet inom IT-sektorn, och ser att det vi kämpar för att hitta som kompetens till branschen är individer med god förmåga för skapande på digitala plattformar.
Legorobot-programmering i Mosås stationshus
Där någonstans växte en tanke fram. En tanke som skulle visa sig bära långt bortom fritidsgården i Mosås. Kunde det vara så att barn och ungdomar både har ett intresse och en fallenhet för digitalt skapande även i unga år, och även av mer avancerad natur. Utvecklingen på verktygssidan är massivt snabb och det kommer hela tiden ut nya mjukvaror som förenklar det som tidigare varit svårt och komplext. Vår hypotes var att barn inte ens får reda på vad som är möjligt, men om de skulle få det så skulle de troligen gilla det.
Vi fick litet bidrag från Örebro kommun och köpte in en del material till en förstudie. vi satte sedan upp lappar på skolan med frågor om det fanns några som var intresserade av att skapa musik på sina datorer, eller film, virtual reality, robotar eller andra digitalt skapade alster.
Det visade sig att vi fick ett bra gensvar och det kom mellan 20-35 barn till oss på fredag eftermiddag mellan klockan 16 och 18, då vi körde. Vi som undervisade var några föräldrar som förberedde undervisningen på kvällarna. Det var ingen långsiktigt hållbar lösning, men det bestående minnet var att barnen kom, och det gillade vad vi visade dem. Vi sökte bidrag från Allmänna arvsfonden som vi fick avslag på, och vi behövde då återgå till “light”-versionen utan aktiv undervisning, men bredband och “dator-mentaliteten“ fick vara kvar.
Introduktion till Spelutveckling. Vi börjar med Bloxels för mellanstadieåldern.
Något år senare kom ett samtal från Örebro kommun. Ryktet om vad vi gjort, hade spritt sig och företrädaren för Örebro kommun undrade om vi trodde detta skulle gå att sätta upp i stadsdelen Vivalla. Det trodde vi och efter ytterligare lite vatten under broarna så är vi igång. I tre månader har vi nu varit igång, Det programmeras, tillverkas spel och inte minsk, skapas låtar som vi nu fått bevittna blir tillräckligt bra för att både glädja och underhålla opublik med.
Kevin älskar musik, och numera även att stå på scen. Och vi som just nu driver upp och arbetar fram konceptet Trainstation i Vivalla, vi ser med förundran vad de unga kan åstadkomma om vi bara ger dem chansen och kanske pekar i rätt riktning. Är du intresserad av att följa vad våra kanske tokigt stora visioner kan leda till för de unga i Vivalla och kanske så småningom på andra orter. Följ oss på mailen med hjälp av nedanstående länk.
Comments